Ihlamur

IHLAMUR (Lat: Tilla Platyphyllos, İng: Lime Tree, Alm: Sommerlinde, Fra: Tillevil)

 

KULLANILAN KISIM: Çiçek ve çiçek sapındaki uzun yaprak.

ETKEN BİLEŞİKLERİ: Flavonlar, Uçucu yağ, Müsilaj, Tanen, Farnesol, Kuersetin, Hesperidin, Organik asitler, Şeker, Eugenol.

ETKİ VE KULLANIM: Ihlamur çayı, öncelikle organizmanın savunma gücünü arttırarak, ateşli soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların kısa sürede savuşturulmasını sağlar. Bu tür hastalıkların tedavisinde gerekli olan terlemeyi başlatma özelliği ile ünlüdür. Ateşli hastalıklara karşı, ıhlamur çayı aspirin ile birlikte alındığında, genelde antibiyotiklere gerek kalmadığı görülür. Antibiyotik etki oluşturan bu kısım ile çocuklar da tedavi edilebilir. Yağışlı ve soğuk havalarda hasta olmamak için 1-3 bardak sıcak ıhlamur içmek iyi gelir. Ihlamur çayı, öksürük ve bronşite karşı bal eklenerek başarı ile kullanılabilir.

Ihlamur kesinlikle kaynatılmamalı, taze olarak demlenerek içilmelidir. Yan etkisi olmamakla beraber, ölçüsüzce de tüketilmemelidir.