Ada Çayı

ADAÇAYI (Lat: Salvia triloba, İng: Greek sage, Alm: Dreilappiger salbei, Fra: Sauge atrois lobes)

YÖRESEL ADI: Çalba, Dağ çayı, Şalba.

YAYILIŞI: Akdeniz ülkelerinde doğal olarak yetişen bitki, Türkiye’de özellikle Ege ve Akdeniz sahillerinde yaygındır.

KULLANILAN KISIM: Yaprakları, toprak üstü kısımları.

ETKİ VE KULLANIM: Adaçayı yaprakları damar büzücü ve salgı düzenleyici etkilere sahiptir. İçerdiği uçucu yağından dolayı da bakterilere karşı, mantar hastalıklarına ve virüslere karşı etkileri bulunmaktadır. Haricen ağız ve boğaz mukozası rahatsızlıklarında gargara halinde iltihap giderici olarak; dâhilen soğuk algınlığı rahatsızlıklarında ayrıca hazım sistemi problemlerinde kullanılır.

UYARI: Bir kerede 15 gr dozun aşıldığı hallerde çarpıntı, sıcaklık hissi, kramp ve denge bozuklukları yapabilmektedir. Anne adaylarının kullanması tavsiye edilmez.