Anason

ANASON (Lat: Pimpinella anisum, İng: Anise, Alm: Anis, Fra: Anis)

 

YÖRESEL ADI: Enisen, Ezanteri, Ezeltere, Mesirotu.

YAYILIŞI: Anason doğal olarak Doğu Akdeniz, Batı Asya ve Kuzey Afrika’da yetişir. Ülkemizde kültürü yapılmaktadır.

KULLANILAN KISIM: Meyveleri.

ETKEN BİLEŞİKLERİ: Uçucu yağ, Sabit yağ, Glikozit, Fenolik asitler, Flavonlar, Karbonhidrat ve Protein taşır.

ETKİ VE KULLANIM: Koku verici ve iştah açıcı olan anason, mide ve bağırsaktaki gaz oluşumunu engellemesinden dolayı iyi bir gaz gidericidir. Salgı arttırıcı, spazm çözücü ve antiseptik etkilere sahiptir. Solunum yolu enfeksiyonları ve öksürüklerinde balgam söktürücü olarak da kullanılan bir gıda desteğidir.

UYARI: Anetol alerji yapabilir. Anetol alerjisi olanlar kullanmamalıdır.