Biberiye

BİBERİYE (Lat: Rosmarinus officinalis, İng: Rosemary, Alm: Rosmarein, Fra: Romarin)

YÖRESEL ADI: Hasalban, Kuşdili.

YAYILIŞI: Akdeniz Bölgesi’nde İspanya’dan Anadolu’ya kadar bütün ülkelerde yetişmekte, Avrupa’da kültürü de yapılmaktadır. Ülkemizde doğal olarak da Batı ve Güney Anadolu’da yetişir.

KULLANILAN KISIM: Yapraklar.

ETKEN BİLEŞİKLERİ: Uçucu yağ, Flavonoidler, Tanen, Rosmarinik asit, Diterpenler, Rosmarisin.

ETKİ VE KULLANIM: Dâhilen gaz söktürücü, karın ağrılarını giderici, iştah açıcı ve midevidir. Haricen kan dolaşımını hızlandırmakta ve romatizmada ağrı kesici etki göstermektedir. Dâhilen hazımsızlıklarda, mide, bağırsak, safra düzenleyici olarak, haricen; adale ve romatizma ağrılarında, ayrıca doğal ayak bakım ürünlerinde uçucu yağ veya yaprak özü halinde kullanılmaktadır. Son yıllarda, antioksidan etkisi bulunduğunu gösteren makaleler yayınlanmıştır.

UYARI: Dâhilen aşırı dozda alınması ve hamilelikte kullanılması sakıncalıdır.