Dulavrat Otu

DULAVRAT OTU ( Lat: Arctium Majus, İng: Burdoch, Alm: Klette, Fra: Bardone)

 

YÖRESEL ADI: Uluavratotu, Dulkarı Gömleği, Hanım Yaması.

KULLANILAN KISIM: Kökü.

ETKEN BİLEŞİKLERİ: Glikozit acı maddeleri (Arctiopikrin), Flavon glikozitleri (Arctiin), Tanen, Eterli uçucu yağ, Asitler ve %45-%70 oranında antiseptik madde İnülin.

ETKİ VE KULLANIM: Kuru veya pullu tüm deri hastalıklarında kullanılabilir. Uzunca bir süre kullanıldığında, sedef hastalığına karşı bile başarılı olabilir. İçerdiği acı maddeler sayesinde sindirim salgılarını arttırabilir. Safra kesesi ve karaciğer rahatsızlıklarında olduğu gibi, böbrek işlevlerini de destekleyebilir. Bedendeki tüm dengesizliklere karşı gıda desteği olarak kullanılabilir.