Hatmi Çiçeği

HATMİ ÇİÇEĞİ (Lat: Althea Officinalis)

 

KULLANILAN KISIM: Yaprak, çiçek ve kökleri.

ETKEN BİLEŞİKLERİ: %35 Müsilaj (kökünde), %38 Nişasta, %10 Pektin, Ham şeker, Asparagin, %7 Mineraller, C Vitamini.

ETKİ VE KULLANIM: Nezle, grip, balgam, öksürük gibi soğuktan kaynaklanan hastalıklarda ıhlamur, kekik ve naneyle birlikte demlenerek kullanılmalıdır.

Sinirli ot ve Biberiye ile birlikte ılık olarak demlenmiş çayın ise; nefes darlığı, göğüs ağrısı ve bronşiyel rahatsızlıklarda yararlı etkileri görülmüştür.

Hatmi tohumu böbrek taşları için kaynatılıp içilebilir. Kantaron ve papatya ile birlikte demlenip içilirse; mide yanması, gastrit ve mide ekşimesine iyi gelir.

Güzel bir aroması vardır ve kış aylarının vazgeçilmez çayıdır.