Isırgan

ISIRGANOTU (Lat: Urtica Dioica, İng: Nettle, Alm: Brennessel, Fra: Orties)

 

YÖRESEL ADI: Dızlağan, Ağdalak, Cızgan, Cincar, Dalagan, Dalgan, Isırgı.

YAYILIŞI: Urtica türleri dünya üzerinde yaygındır. Yurdumuzda da beş tür ısırgan bulunmaktadır.

KULLANILAN KISIM: Toprak üstü kısımları, kökleri.

ETKİ VE KULLANIM: Toprak üstü kısımları idrar söktürücüdür. Dâhilen idrar yolları iltihapları, haricen ise romatizmada kullanılır. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir. Kökleri ise prostatta ve idrar yapma zorluğunda etkindir. Halk arasında ısırgan yaprakları dâhilen kan dindirici ve temizleyici, iştah açıcı, idrar arttırıcı olarak kullanılır. Yine halk arasında hastalıklardan korunmak amacıyla yılda birkaç kez ısırgandan yapılan yemeğin yenmesi önerilir.

UYARI: Toprak üstü kısımları kalp ve böbrek rahatsızlıklarından dolayı oluşan ödemlerde kullanılmamalıdır. Kökler hafif mide ve bağırsak rahatsızlığı yapabilir.