Karabaş Otu

KARABAŞ OTU (Lat: Lavandula Cariensis, İng: Roman lavender, Alm: Schopflavandel, Fra: Lavande stechade)

 

YÖRESEL ADI: Gargan, Keşişotu.

YAYILIŞI: Akdeniz Ülkeleri ve Ön Asya’da doğal olarak yetişir. Ülkemizde Trakya’da, Batı ve Güney Anadolu’da doğal olarak bulunmaktadır.

KULLANILAN KISIM: Çiçekleri ve çiçeklerden elde edilen uçucu yağları.

ETKEN BİLEŞİKLER: Uçucu yağ.

ETKİ VE KULLANIM: Karabaş otu, iltihap giderici ve balgam söktürücü etkilere sahiptir. Bu nedenle soğuk algınlığı, öksürükler ve iltihaplı rahatsızlıkların iyileştirilmesinde kullanılır.