Kekik

KEKİK (Lat: Thymus Vulgaris, İng: Thyme, Alm: Thymian, Fra: Thym)

 

KULLANILAN KISIM: Yaprakları.

ETKEN BİLEŞİKLERİ: Eterli uçucu yağ Thymol (%50 civarında), Carvacrol, Borneol, Cymol, Pinen, Tanen ve Flavonlar.

ETKİ VE KULLANIM: Özellikle baharat olarak kullanılan Kekik; yağlı ve ağır yemeklerin tadını zenginleştirir, sindirimini kolaylaştırır. Kramp çözücü, dezenfekte edici, balgam söktürücü özellikleri de vardır. Eterli uçucu yağı hemen kana karışır, bronşiyel kasları etkileyerek, krampları çözebilir. Öksürük ve üst solunum yolları iltihabında gargara yapılarak çay olarak içilmelidir. Güçsüz, zayıf ve solgun çocuklara kekik banyosu yaptırılması çok yararlıdır. Ayrıca adet kanamaları dengelenebilir, adet zamanlarındaki kramplı ağrılar geçiştirilebilir. Ergenlik sivilcileri tedavi edilebilir

UYARI: Önerilen dozajlar aşılmadığında, bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.