Koyun Otu

KOYUN OTU ( Lat: Agrimonia Eupatoria)

 

YÖRESEL ADI: Kasık otu, fıtık otu.

KULLANILAN KISIM: Toprak üstü kısımları.

ETKEN BİLEŞİKLERİ: Uçucu yağ, Acı madde, Tanen, Silisik asit, Sümüksü madde.

ETKİ VE KULLANIM: Boğaz, ağız boşluğu ve yutak iltihaplarına karşı iyileştirme gücüne sahiptir. Mesleği gereği çok konuşmak ve şarkı söylemek zorunda olan kişiler, her gün bu bitki çayı ile gargara yapmalıdırlar.

Romatizma, lumbago, sindirim zorlukları, karaciğer sertleşmesi ile tıkanıklıkları ve dalak hastalıklarında günde 2 bardak bitki çayı etkili ve yeterlidir. Varis ve baldır çıbanlarında, daraltıcı ve toplayıcı özelliğinden dolayı koyun otu merhemi özellikle önerilir.