Mayıs Papatyası

PAPATYA (MAYIS) (Lat: Chamomilla recutita İng: Chamomille, Alm: Kamille, Fra: Chamomille)

 

YÖRESEL ADI: Papatya, Tıbbi Papatya, Babunç.

YAYILIŞI: Bitki Avrupa ve Türkiye’de çok yaygındır.

KULLANILAN KISIM: Çiçekleri.

ETKEN BİLEŞİKLERİ: Uçucu yağ, Seskiterpen laktonları, Flavonlar ve Kumarinler.

ETKİ VE KULLANIM: Papatya çok geniş bir kullanıma sahiptir. İltihabı engelleyici, balgam söktürücü, spazm giderici, kuvvet verici, midevi hazma yardımcı, sakinleştirici-yatıştırıcı ve bakterilere karşı etkileri vardır. Bu etkileri sayesinde dâhilen; mide- bağırsak sistemi iltihaplı hastalıkları ve solunum yolları rahatsızlıklarında; Haricen ise deri ve mukoza iltihaplarında tahrişleri giderici olarak kullanılır.

Türkiye’de, Mayıs Papatyası adı altında başka türler de satılmaktadır. Gerçek mayıs papatyasının çiçek tablasının içi boş ve koni biçimindedir. Kuvvetli aromatik kokulu ve acımsı lezzetlidir.