Meyan Kökü

MEYAN KÖKÜ (Lat: Glycyrrhiza glabra, İng: Licorice, Alm: Sübholz, Fra: Réglisse)

 

YÖRESEL ADI: Piyan.

YAYILIŞI: Türkiye’de Akdeniz Bölgesi’nde doğal olarak yetişir. Tüm dünyada kültürü yapılmaktadır.

KULLANILAN KISIM: Kökü.

ETKEN BİLEŞİKLERİ: Triterpenik saponinler, Sterol, Flavon glikozitleri, İsoflavon, Kalkon glikoziti ve Kumarin.

ETKİ VE KULLANIM: Üst solunum yolları ve bronşit için iyi bir balgam söktürücüdür. Gırtlaktaki salgıyı seyrelterek daha az tahriş edici hale getirir. Böylece öksürük yatıştırıcı ve balgam söktürücü olarak kullanılır. Glisirizinik asit bakteriler ve virüslere karşı etkiye sahiptir. İltihabı önleyici etkisinden dolayı ses kısıklığını da giderir. Gastrit ve mide ülserlerinin tedavisinde iltihabı önleyici ve spazm çözücüdür. Spazm çözücü etki, taşıdığı flavonoitlerden ileri gelmektedir. Bu nedenle kuvvetli müshillerle birlikte ağrıyı azaltmak için kullanılır. Yoğun tatlı lezzeti nedeniyle lezzet zenginleştirici olarak ilaçlara konulmaktadır.

UYARI: Yüksek dozlarda (günde 50 gr bitkiden fazla) uzun süre alınmamalıdır. Ayrıca meyan preparatlarının 4-6 haftadan fazla kullanılmaması gerekir. Bu esnada potasyumca zengin diyetle (muz, kuru kayısı gibi) beslenmeye dikkat etmelidir. Böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları, yüksek tansiyon, potasyum yetersizliği ve hamilelikte alınmamalı, kortizon vb. ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır.