Pelin Otu

PELİNOTU (Lat: Artemisia absinthium, İng: Wormwood, Alm: Wermutkraut, Fra: Absinthe)

 

YÖRESEL ADI: Yavşan, Tarhun, Acı pelin, Ak pelin.

YAYILIŞI: Avrupa ve Türkiye’de doğal olarak bulunur, ayrıca yetiştirilir.

KULLANILAN KISIM: Çiçekli haldeyken toplanmış ve kurutulmuş toprak üstü kısımları.

ETKEN BİLEŞİKLERİ: Uçucu yağ, Seskiterpen laktonlar, Flavonoitler ve Askorbik asit.

ETKİ VE KULLANIM: Taşıdığı acı maddelerden dolayı mide salgısını etkiler. Bu nedenle pelin otu iştah açıcıdır. İştahsızlık, hazımsızlıkla ilgili durumlar ve safra yoları rahatsızlıklarında kullanılır. Ayrıca iltihabi durumlardan kaynaklanan kızarıklık ve şişliklerin giderilmesinde de etkilidir.