Rezene

REZENE ÇAYI ( Lat: Foeniculum vulgare, İng: Fennel, Alm: Fenchel, Fra: Fenouil)

 

YÖRESEL ADI: Raziyane, Mayana, Arapsaçı, Tatlı rezene.

YAYILIŞI: Vatanı Akdeniz ülkeleridir, ayrıca kültürü de yapılmaktadır. Türkiye’de de yaygın olarak yetişir.

KULLANILAN KISIM: Olgun meyveleri.

ETKEN BİLEŞİKLERİ: Özellikle Anetol ve Fenkon açısından zengin uçucu yağ.

ETKİ VE KULLANIM: Rezene, mide-bağırsak hareketini arttırır. Uçucu yağı düz kaslar üzerinde spazm giderici olarak; bronş mukozası üzerinde de salgı arttırıcı olarak etki eder. Rezene ayrıca iltihap gidericidir. Bu etkilerinden dolayı solunum yolları ve hazımla ilgili rahatsızlıklarda kullanılır. Çocuklarda iştah açıcıdır ve sindirimi kolaylaştırır. Bal ile karıştırılarak hazırlanan şurup veya şekeri, (özellikle çocuklar için kullanılan) balgam söktürücü ve gaz gidericidir. Meyvelerinden elde edilen suyu, göz banyosu ve gargara suyu olarak kullanılmaktadır.