Sarı Kantaron

KANTARON (SARI) (Lat: Hypericum perforatum, İng: St. John’s wort Alm: Johanniskraut, Fra: Milepertuis)

 

YÖRESEL ADI: Binbirdelikotu, Kanotu, Kılıçotu, Mayasılotu, Yaraotu.

YAYILIŞI: Türkiye, Asya ve Avrupa’da yaygın bir bitkidir.

KULLANILAN KISIM: Toprak üstü kısımları.

ETKEN BİLEŞİKLERİ: Naftodiantron türevleri (hiperisin, psödohiperisin, izohiperisin), Flavonlar, Uçucu yağ, Tanen, Hiperforin isimli floroglucin türevi acı madde.

ETKİ VE KULLANIM: Dâhilen; Kantaron içerdiği hiperisinden dolayı orta şiddetteki depresyona karşı, özellikle menopozda bitkinlik, endişe ve sıkıntı giderici olarak kullanılır. Bitki taşıdığı, biyoflavonoitler ve hiperforinden dolayı ise yatıştırıcı ve sakinleştirici özelliğe sahiptir. Ayrıca iltihaptan dolayı oluşan şişlik ve kızarıklıkları giderici, ağrı kesici etkileri de bilinmektedir. İçerdiği flavonoitler ve tanenden ötürü ise idrar arttırıcı ve damar büzücüdür. Ayrıca ülsere karşı da kullanılabilir.

Haricen; bitkisel yağlar ( zeytinyağı, ayçiçeği yağı gibi) içinden hazırlanmış ekstreleri, yara ve yanıkları iyileştirici olarak kullanılır.

UYARI: Haricen kullanıldığında güneş ışığına maruz kalınmamalıdır. Doz aşımında hassas bünyelerde alerji yapabilir. Hamilelikte kullanmaktan kaçınılmalıdır.