Sığır Kuyruğu

SIĞIR KUYRUĞU (Lat: Verbascum sp., İng: Mullein flower, Alm: Koenigskerzenblueten, Fra: Fleur de bouillon blanc)

 

YÖRESEL ADI: Dana kuyruğu, Kurt kulağı, Öküzpörçüğü, Sığırgözü, Sığır otu.

KULLANILAN KISIM: Toprak üstü kısımları.

ETKEN BİLEŞİKLERİ: Saponinler ve Mukopolisakkaritler.

ETKİ VE KULLANIM: Sığırkuyruğu geniş bir etki ve kullanıma sahiptir. Genel olarak salgı arttırıcıdır. Solunum sitemiyle ilgili olarak boğaz ağrısı, soğuk algınlığı, öksürük ve astımda kullanılabilir.

Ayrıca bitkinlik hallerinde, sinirsel rahatsızlıklarda, sindirim sisteminin iyi çalışmadığı durumlarda, karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarında, menopoz şikâyetlerinde, anne sütünü arttırmada ve kansızlıkta yararlı etkileri görülmüştür.

Haricen yanık, apse ve hafif yaraları iyileştiricidir.